Kołocze
Ciasta drożdżowe spulchniane są za pomocą drożdży, które powodują proces fermentacji. Wyrośnięte ciasto jest lekkie i pulchne, podstawowe składniki to mąka, drożdże, cukier, jaja i tłuszcz. Ciasta drożdzowe mogą być z dodatkiem białego twarogu odpowiednio doprawionego za pomocą tłuszczu jaj cytryny i cukru oraz wanili czyli tzw.serniki, z dodatkiem maku doprawionego miodem jajami masłem i odrobiną cukru - tzw. makowce, oraz z jabłkami doprawionymi cukrem i cynamonem czyli tzw. jabłeczniki oraz z owocami sezonowymi takimi jak truskawki czy śliwki albo ciasto drożdżowe tylko z posypką czyli kruszonką posypane migdałami.
-
Kołacze na różne okazje Kołacze na różne okazje
-
Sernik Sernik
-
Jabłecznik Jabłecznik
-
Makowiec Makowiec
-
Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe
https://cukierniaverdi.pl/kolacze#sigProId4ab0cd8dcd